Normáltávú Országos Egyéni Bajnokság F50 (16.10.2016)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Pap-Irtás, Csákberény
Arrangør: Tabáni Spartacus
Land: Ungarn
Disiplin: individuel normaldistanse
Distanse: 7.22 km
Tid: 56:00
A magyar nyelvü beszámolót az oldal alján olvashatod.

Skogene i Vértes er kjent for fine løpsterreng og krevende orientering.
Helt siden jeg har fått vite at løpet skulle foregå i her og rett ved landsbyen til en av mine gamle klubbkamerater hadde jeg tenkt å delta. Skaden i venstre kneet jeg fikk i fjor november satte planene i fare.
Møysommelig og iherdig arbeid med opptrening med fokus på kneets stabilitet var nødvendig men kunne ikke gi noen garanti.
Første løpeturen tok jeg midt i mai. Det var stort å kunne løpe Jukola og smile også uka etter.
Da var det 4 måneder igjen til årets andre høydepunkt: løpe i klassen H50 i det ungarske veteranmesterskapet.
Det selvpålagte forventningspresset økte til nye høyder da jeg så listen med påmeldte. Her var det mange store navn fra min tid som junior og yngre senior fra 80-tallet.

Lørdagens stafettløypa ga noen nyttige tips i forkant og jeg så frem til starten med optimisme. Under oppvarming fikk jeg sett litt på det glisne askekrattet som dekker store deler av platåene. Her er overgangene mellom det åpne og halvåpne ofte diffuse og det er lite med ledelinjer og kurvedetaljer.

1) Løper på kjerreveien frem til svingen/sadelen og tar kurs derifra. Stoler på vekstgrensa mellom den lysegrønne og det glisne. Nede i lia er skogen tett og det er ganske mørkt. Tross det få jeg øye på skjermen fra 30-40m avstand.
2) Klatrer ut av søkket på motsatt side og løper frem til jeg kan se ryggen. Treet er ikke lett å se selv om jeg er helt ved skrenten og jeg bruker 20 sekunder å lokalisere posten.
3) Klok av skade satser jeg på sikker siste ved neste post og løper innom det store eika før jeg løper inn i postringen.
4) Passerer furulunden til venstre og derfra synes skjermen allerede.
5) Har respekt for strekkket og er nøye med kurset fra svingen og bruker det halvåpne området som ledelinje. Får beste strekktid og avanserer fra 13. til 4. plass.
6) Velger å ta posten fra undersiden da disse steinene kan være ganske små. Denne er det ikke, postbeskrivelsen stemmer (tallet tre = 3m høy så jeg ikke).
7) Nøyaktig kurs, det er ikke her jeg skal søle bort sekundene. Posten viser seg å være drikkepost for de lengste løypene, ser postmannskapet fra 50m.
8) Har sett på strekket tidligere (underveis mot 3. og 5. post) og lander på valget venstre rundt fordi høyrevarianten har en lang og tøff motbakke med undervegetasjon. Første oppgaven er å komme frem fortest mulig til kjerreveien ved kartkanten. Krysser dalen men motbakken er bratt og jeg må gå hele veien. Bestemmer meg underveis for å komme ut på veien og ikke forsere den lysegrønne ryggen. Får en lang stykke veiløping, det går unna. Velger hogstlinja på kanten av lia på det siste stykket før jeg løper ned på riktige ryggen. Veivalget og gjennomføringen er såpass bra på de to siste strekkene at jeg ligger nå på 2.plass noe jeg faktisk klarer å beholde til mål.
9) Ingen veivalgsalternativer her, det gjelder å gjennomføre bra. Jeg slipper meg noe ned da det er veldig bratt i begynnelsen. Har kontroll på framdrift og går/klater rett i.
10) Synes traséen på kanten av lia er grei og får en tilfredsstillende inngang med god sikt. Ser posten fra 50m.
11) Kan hende ble litt rusa på god flyt og feilfri løping i snart 3/4 time og løper på kurs som en zombie. Planen er å sjekke fremdrift ved kryssing av gjerdene. Jeg ser ingen av dem men satser på å komme ut i den hvite skogen. Når jeg kommer frem til den spisse ryggen og skogen er fortsatt tett, skjønner jeg at noe er galt. Styrter ned til veien og tar posten nedenfra. Blir lurt av noen løpere med røde o-legger og mister 20 sekunder til. På denne dårlige gjennomføringen mister jeg nærmere 2 minutter.
12) B-post
13) Ditto. Tør ikke å løpe over sletta.
14) Velger å safe via hogstlinja.
15) Gæmp.
Mål) Spurter ganske bra til å være meg.

Kjempefornøyd med løpet mitt og plasseringen. Kult å se at innsatsen inkludert trening, korrespondanse med min gamle klubb Tipo og flyreisen "betalte seg" til de grader.

********************************************************

Még tavaly tudomásomra jutott az OB színhelye. Egy klubbtársam az erdöszéli faluban lakik aki meghívott a hétvégére.
A novemberi térdsérülésem sokáig bizonytalanságban tartotta az indulást, hiszen karácsonytól május közepéig egy lépést nem tudtam futni. Helyette úsztam, bicikliztem és erösítettem. Év elején két célt tütem ki magam elé: tudjak futni Jukola-váltón és az egyéni OB-n Magyarországon. Mindkettö sikerült !

A szombati váltó tét nélküli volt, de hasznos tapasztalatokat gyüjtöttem.
Fontosnak tartottam a higgadt kezdést és a hibátlan futást.

1) A szekérutat a nyeregig követtem, tovább irányba amig ráhagyatkoztam a jelleghatárra. A bolyát 30-40 méterröl láttam.
2) Kimásztam a völgy másik oldalán és futottam amig fel nem bukkant a balra a gerinc. A jellegfát elsöre nem vettem észre pedig ott voltam a sziklaorom alatt. 20 másodpercembe került míg megleltem a bolyát.
3) Tartottam a következö ponttól, ezért az út után biztonság kedvéért beíveltem a messziröl jól látható tölgyfa felé.
4) Irányfutás, elhagyom balfelé a kis fenyvesfoltot, innen már látszik a pont.
5) Pontos irányfutás visz el a ligetesig ami szépen rávezet a pontra. Ebben az átmenetben a legjöbb idöt futva a 13. helyröl a 4. helyre tornázom fel magamat.
6) Behúzok az oldalba és a pontot alulról fogom.
7) Pontos iránymenet, nincsenek eltékozolni való másodperceim.
8) Már latolgattam az útvonalat a 3-as és az 5-ös felé menet. Balra kerülök mert jobbfelé a kaptató hosszú és sok az aljnövényzet. Elöször a lehetö leggyorsabban el kell jutnom a térkép szélén lévö útra. Nyomom léfelé, sok más katégóriában futót versenyzöt hagyok magam mögött. A tünyiladék szépen a gerinc fölé visz. A végrehajtás olyan jól sikerül hogy a ponton a 2. helyen béllyegzek.
9) Útvonalválasztás nincs, elöször szintben aztán mászás,
10) Maradok a lejtö szélen, jó a támadópont, a bólyát már 50 méterröl látom.
11) Talán kicsit elbizakodottá váltam. A terv: durva irányfutás, majd a kerítésekre támaszkodva tájékozódok.
Kerítésnek nyoma sincs, késöbb elvesztem a fonalat. Arra várok hogy kijussak a pont fölötti fehérerdöbe. A bozótos éles gerincre érve már nincs más megoldás mint lenyomni az útra. Alulról fogom. Ebben az átmenetben 2 percet vesztek.
12) Egyszerü átmenet és pontfogás.
13) Ez is. Biztos ami biztos, megcakkozom a kis mezöt.
14) A végén nem akarok kozkáztatni és végigfutom a tünyiladékot.
15) Lótás-futás.
Cél) Még a befutóra is marad eröm.

Az eredmény megérte a fáradtságot és az utazást.
Vis kommentarer (0)
 
Normáltávú Országos Egyéni Bajnokság F50 (16.10.2016) Normáltávú Országos Egyéni Bajnokság F50 (16.10.2016)